31 Oct Αλλεργία στο γάλα της αγελάδας
Το αγελαδινό γάλα αποτελεί για αναρίθμητες γενιές βασική τροφή για τα παιδιά καθώς περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών, ασβεστίου, βιταμίνης Α και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων νεογνών φαίνεται να αντιδρά όταν έρχεται σε επαφή με τις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος (καζεΐνη, άλφα-λακταλβουμίνη, βήτα-λακτοσφαιρίνη και ορός του γάλακτος). Πρόκειται για τη λεγόμενη αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, η οποία είναι η πιο συχνή αλλεργική αντίδραση σε βρέφη και παιδιά.
Bρέφη που λαμβάνουν ξένο γάλα
Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα εμφανίζεται μέσα στους πρώτους λίγους μήνες της ζωής και συνήθως πριν τον 6ομήνα, με τα συμπτώματα να ποικίλουν από απλή διάρροια, αιματηρές κενώσεις, κολικούς ή εμετούς έως και έκζεμα, κνίδωση και επικίνδυνη αναφυλαξία.
Διάγνωση:
Eξειδικευμένες εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν είναι οι ακόλουθες:
1.Ανίχνευση αντισωμάτων: Γίνεται με αίμα και η εξέταση ανιχνεύει αντισώματα εναντίον της πρωτείνης του γάλακτος.
2.Δερματικό τεστ: Ο ειδικός γιατρός θα βάλει στο δέρμα του παιδιού την πρωτείνη και στη συνέχεια θα διαβάσει την αντίδραση του οργανισμού.
Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει εξέταση, που να είναι τόσο αξιόπιστη, ώστε να βεβαιώνει ή να αποκλείει τη διάγνωση.
Ο πιο ασφαλής τρόπος διάγνωσης είναι να αποσύρετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από το διαιτολόγιο του παιδιού. Αν η συμπτωματολογία του οφειλόταν σε αλλεργία στο γάλα αγελάδας, τότε τα μεν οξέα συμπτώματα θα πρέπει να υποχωρήσουν σε δυο μέρες και τα χρόνια συμπτώματα σε μια βδομάδα.
Αντιμετώπιση:
Για τα βρέφη που θηλάζουν
Με τη διάγνωση της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα, η αντιμετώπιση είναι ο αποκλεισμός του από τη διατροφή του βρέφους. Στην περίπτωση που το βρέφος θηλάζει, ο αποκλεισμός του γάλακτος και όλων των προϊόντων που περιέχουν γάλα ή πρωτεΐνες του, θα πρέπει να γίνεται από τη μητέρα, με ταυτόχρονη όμως αναπλήρωση των βασικών συστατικών του (πρωτεΐνες, ασβέστιο) από εναλλακτικές πηγές τροφίμων ή συμπληρωμάτων.
Σε αυτή την περίπτωση, οι επιλογές είναι τα ειδικά βρεφικά γάλατα που περιέχουν πλήρως υδρολυμένες πρωτεΐνες (τα μικρότερα μόρια των πρωτεϊνών δεν διεγείρουν στον ίδιο βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα.)Τα παιδιά που έχουν αλλεργία στο γάλα αγελάδας έχουν πιθανότητα 30-40% να έχουν και αλλεργία στο γάλα σόγιας, οπότε το γάλα σόγιας δεν ενδείκνυται σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ γάλατα που περιέχουν φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες (π.χ. ρυζιού, αμυγδάλου, βρώμης) δεν κρίνονται ως διατροφικά επαρκή σε βρέφη που τρέφονται αποκλειστικά με γάλα.
Σε βρέφη που εκτός από μικρές προσμίξεις αίματος στις κενώσεις δεν παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα (πχ. απώλεια βάρους ή μη πρόσληψη βάρους, επίμονοι κολικοί, εμετοί) δεν είναι απαραίτητος ο αποκλεισμός του αγελαδινού γάλακτος από τη διατροφή τους.
Πρόγνωση:
Η πρόγνωση της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα είναι γενικά καλή. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN), το 50% των παιδιών αναπτύσσει ανοχή μέχρι την ηλικία του 1 έτους, το 75% μέχρι την ηλικία των 3 ετών και το 90% αναπτύσσει ανοχή μέχρι τα 6 έτη.