31 Oct Κοιλιοκάκη
Ορισμός
Η κοιλιοκάκη αποτελεί ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο δύναται να επηράσει όλα τα όργανα/ συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, εκτός του εντέρου, γι’ αυτό και συγκαταλέγεται στα “συστημικά” νοσήματα.
Στα άτομα με κοιλιοκάκη, η λήψη γλουτένης (πρωτεΐνης που βρίσκεται σε δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι) , πυροδοτεί μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία πλήττει τον βλεννογόνο που καλύπτει το εσωτερικό του λεπτού εντέρου. Η βλάβη του βλεννογόνου, οδηγεί σε μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από την τροφή.
Όπως συμβαίνει σε όλα τα αυτοάνοσα, γενετικοί παράγοντες, αλληλοεπιδρούν με μη-κληρονομικούς παράγοντες κινδύνου, που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και προηγούμενες λοιμώξεις γαστρεντερικού.
Η συχνότητά της υπολογίζεται γύρω στο 1 %. Στα άτομα που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με τη νόσο, η συχνότητα της είναι 1 στους 10.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα ποικίλλουν εξαιρετικά από άτομο σε άτομο, δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η κοιλιοκάκη θεωρείται ο “χαμαιλέων” της γαστρεντερολογίας.
Τα παιδιά με κοιλιοκάκη, μπορεί να εμφανίσουν:
- Πρησμένη κοιλιά
- Δυσκοιλιότητα
- Απώλεια βάρους
- Καθυστέρηση στην ανάπτυξη
- Βλάβη στο σμάλτο των δοντιών
- Νευρικότητα
- Καθυστερημένη εφηβεία
- Νευρολογικά συμπτώματα: διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα (ADHD), μαθησιακές δυσκολίες, πονοκεφάλους, έλλειψη συγχρονισμού των μυών και σπασμούς.
Συμπτώματα που δεν συνδέονται με το γαστρεντερικό:
- Αναιμία
- Οστεοπενία ή οστεοπόρωση
- Νευρολογικά συμπτώματα: παραισθησίες (τσιμπήματα, μουδιάσματα, αίσθημα καψίματος), σπασμοί, απώλεια του ελέγχου των μυών και της ισορροπίας, μειωμένη συγκέντρωση και πνευματική διαύγεια
- Δερματολογικές διαταραχές: έντονη φαγούρα, εξάνθημα με φουσκάλες και φυσαλίδες (ερπητοειδής δερματοπάθεια), ακμή, εύθραυστα νύχια και μαλλιά
- Ορμονικές διαταραχές: διακοπή της περιόδου (αμηνόρροια), καθυστέρηση της εμφάνισης της πρώτης περιόδους (εμμηναρχή) και υπογονιμότητα
- Στοματικά έλκη
- Πόνοι στις αρθρώσεις
Διάγνωση και θεραπεία
Η διάγνωση της κοιλιοκάκης βασίζεται σε θετικές ορολογικές δοκιμασίες και τη συμβατή ιστολογική εικόνα (ατροφία λαχνών, υπερπλασία κρυπτών και αυξημένα ενδοεπιθηλιακά λεμφοκύτταρα).
Τέλος η θεραπεία της κοιλιοκάκης στηρίζεται στην δια βίου δίαιτα ελεύθερης γλουτένης και στην αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου.